0 tuotetta: 0

Vaivaisukkojen paluu

- Otso Kantokorpi (toim.)

Vaivaisukkojen paluu

ISBN 978-952-5870-88-6
Julkaisupäivämäärä: 07.06.2013
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
Sivumäärä: 256
Koko: 210 x 164 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 70.92; 28.7109
Kielet: suomi

Uutuuskirja Vaivaisukkojen paluu esittelee kaikki Suomen säilyneet vaivaisukot: 144 ukkoa ja yksi akka ovat keränneet kirkkojen ja tapulien kyljissä rahaa vähäosaisille kanssaihmisille 1600-luvun lopulta aina 2000-luvulle. Nyt niistä itsestään on tullut aarteita.

Vaivaisukko-hankkeen alkuunpanija, professori Seppo Seitsalo pohtii omassa artikkelissaan ukkojen omia sairauksia ja vaivoja lääkärin ja ortopedin näkökulmasta – pilke silmäkulmassa. Maakunta-amanuenssi Risto Känsälä ja pastori Ville Vauhkonen osoittavat puolestaan, että arkistot ovat monelta osin hyödyntämättä vaivaisukkojen tutkimuksessa.
Kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman käsittelee Suomen maaseudun köyhäinhoitoa ja käytön taustaa. Köyhyystutkija Jouko Karjalainen ja rovasti Toivo Loikkanen muistuttavat, että apua tarvitsevista huolehtiminen on edelleen sekä maallisen että uskonnollisen yhteisön vastuulla.
Perinteentutkimuksen professori Seppo Knuuttila ja Otso Kantokorpi valottavat omissa artikkeleissaan kansanperinteeseen ja taiteeseen liittyviä kytkentöjä. ”Näennäisen realistisina, mutta usein myös naiivin kömpelöinä veistoksina ne ovat herättäneet myötätunnon ohella hilpeyttä niin kuin monet ITE-veistokset nykyäänkin”, kuvaa Knuuttila. Myös Kantokorpi liittäisi vaivaisukkoperinteen ITE-taiteena tunnetun nykykansantaiteen jatkumoon.

Kirjan upea kuvitus on kameransa kanssa Suomea tuhansia kilometrejä kierrelleen valokuvaaja Aki Paavolan käsialaa. Kirjan ulkoasusta vastaa valokuvataiteilija Ritva Kovalainen.