0 tuotetta: 0

Tontun vuosi

- Kirsti Manninen

Tontun vuosi

ISBN 978-952-5870-32-9
Julkaisupäivämäärä: 29.08.2011
Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
Sivumäärä: 160
Koko: 265 x 240 mm
Sidos: Sidottu
Kirjastoluokka: YKL 49.2 ja 40.7
Kielet: suomi (myös englannin- ja ruotsinkieliset laitokset)

45.00€
Kysy tuotteesta
Tontun vuosi kertoo Tyynelän hilpeän tonttujoukon avulla suomalaisuuden ytimestä: meidän tavoistamme ja uskomuksistamme, arjestamme ja juhlistamme. Tästä kirjasta löytyvät ohjeet niin karjalanpiirakoiden kuin savusaunan tekoon mutta myös susien karkotukseen ja lemmen nostatukseen.

Suomalainen tonttu on metsän haltia, luonnon järjestyksen ylläpitäjä ja eläinten ja kasvien suojelija. Tontuilla on tehtävänsä myös talonpidossa ihmisten, eläinten ja rakennusten suojelijana riihessä, saunassa, tuvassa ja pihapiirissä. Tontuilla on vahvoja kykyjä, mutta ne myös ovat herkkiä loukkaantumaan ja vihassaan hirmuisia. Selväksi käy, että joulukorttien tontut joulupukin iloisina pikku apureina antavat vain kalpean aavistuksen tonttuväen toimista, vastuista ja suuresta luonteesta. Valloittava teksti on Kirsti Mannisen käsialaa.

Kirjan miljöönä on Pohjanlahden rannalla Larsmon kylässä Eija Porkolan talonpoikainen pihapiiri, Tyynelä.

Sinne on luotu omintakeinen ja pieteetillä toteutettu tonttumaailma, joka on satojen käsityönä valmistettujen persoonallisten tonttuhahmojen koti. Valokuvaaja Aki Paavolan kuvissa tonttuhahmot tekevät saunavihtoja, istuttavat perunaa, keritsevät lampaita, poimivat marjoja, käyvät kalassa tai kattavat pitopöytää. Joulunvietto tietysti saa näyttävän sijan.